ראיון בתוכנית סודות הנדל"ן – חשיבה יצירתית כמנוף לפיתוח עסקי, ינואר 2019

כמומחית לייעוץ שיווקי לחברות נדל"ן, נשאלתי בראיון זה כיצד חברות בענף הנדל"ן יכולות להשתמש ביצירתיות כמנוע לצמיחה עסקית.

איך כדאי לעודד יצירתיות בקרב העובדים?

איך מכוונים את היצירתיות כך שתניב תוצאות עסקיות?

דוגמאות ליצירתיות כמנוף לצמיחה עסקית ולפיתוח יתרון תחרותי בקרב יזמי נדל"ן.

על כל אלו ועוד בראיון עם טליה שפירא בתוכנית סודות הנדל"ן ששודרה ב- 5/1/2019.

 

תוכן הריאיון:

אנחנו בינואר, תחילת שנה עסקית חדשה. כולנו יודעים שחברות שמצליחות הן אלה שפוורצות דרך, מחדשות, יצירתיות. זה מבדל אותן ומאפשר להן לעשות את קפיצת המדרגה הבאה. עד כמה היצירתיות הזאת יכולה להעניק יתרון לחברות בענף שלנו? 

השימוש ביצירתיות בענף הנדל"ן חשוב אפילו יותר מאשר בענפים אחרים. הסיבה לכך היא כי ענף הנדל"ן הישראלי מאוד סוער: המעורבות הממשלתית, מחיר למשתכן ושינויים במיסוי יוצרים תנודתיות בביקושים, תהליכי הרישוי מורכבים, הרגולציה ומדיניות הרשויות המקומיות משתנות כל הזמן ועוד.

למעשה, הענף שלנו עתיר בשינויים שאין לחברות שליטה עליהם, ולכן מחייב חברות לפתח שני מאפיינים שהם לכאורה סותרים: מצד אחד – חוסן ויציבות, ומצד שני – גמישות. שני מאפיינים האלו ביחד נחוצים לחברות כדי לעמוד בהצלחה באתגרים שמעמיד הענף.

כדי לפתח את הגמישות הזו, חברות בענף הנדל"ן חייבות לפתח יצירתיות כחלק אינטגרלי מסל כלי העבודה העומדים לרשותן, החיוני להמשך התפתחותן וצמיחתן.

 

אז איך חברה יכולה לעודד חשיבה יצירתית בקרב הצוות שלה?

לתשובה זו שני מרכיבים – העובדים וסביבת העבודה.

חברה שרוצה יצירתיות ככלי לצמיחה, חייבת לבחור עובדים יצירתיים: עובדים שיודעים לפרק בעיה למרכיבים, לבחון פתרונות שונים, לוותר על מוסכמות. עובדים שיש להם סקרנות, מוטיבציה, סבלנות, התמדה, ואישיות שמסוגלת להתמודד עם חוסר הוודאות שנלווה לתהליך, ועם הסיכון שאולי "זה לא יעבוד".

והמרכיב השני הוא סביבת העבודה: כדי לפתח רעיון חדש צריך אווירה שמעודדת ומאפשרת צמיחה ופיתוח של רעיונות יצירתיים, אווירה שבה העובד מרגיש שמותר לו גם לפעמים לטעות. כדאי גם להציע לעובדים תמריצים שמעודדים יצירת רעיונות חדשים, כאלו שהניבו לחברה ערך מוסף עסקי.

 

אבל, טליה, הרבה חברות נמנעות מלעודד יצירתיות מחשש שזה יגרום ל"בלגן" ולבזבוז. איך מונעים זאת?

אכן, חברות רבות נמנעות מלעודד חשיבה יצירתית מחשש שהעובדים יתפזרו מחשבתית, לא יתמקדו בעבודתם, יבזבזו זמן ומשאבים יקרים ובסוף לא תהיה שום  תועלת עסקית.

כדי למנוע זאת חשוב שהתהליך יכוון ע"י ההנהלה בשיטה מסודרת:

השלב הראשון מכונה חשיבה מסתעפת: חשיבה חופשית  שאינה שיפוטית, המאפשרת העלאת רעיונות, סיעור מוחות וכדו'.

השלב השני נקרא חשיבה מתכנסת, בה בוחנים את הרעיונות החדשניים שהעלינו, בהתאם לצורך העסקי, בחירת הפתרונות הטובים יותר וקבלת החלטה איך מתקדמים. השלב הזה הוא שמונע את הבלגן והבזבוז.       לאחר מכן כמובן נדרש  שלב היישום והביצוע.

 

איך יזמי נדל"ן יכולים להשתמש בחשיבה יצירתית כמנוע לצמיחה עסקית?

אתן כמה דוגמאות: אחד הטרנדים שצוברים תאוצה בשנים האחרונות הוא כלכלה שיתופית. צרכנים, במיוחד צעירים, מעדיפים להשתמש בצריכה שיתופית במקום לקנות. דוגמאות לכך הם Airbnb, מתחמי עבודה משותפים, שיתוף קורקינטים, ועוד.

ליזמי בניה רוויה כדאי לחשוב איך ליצור סביבת מגורים המתאימה למאפייני דור ה- Z, שנכנס בהדרגה למעגל הצרכנים הבוגרים. עליהם לחשוב יצירתית כיצד להטמיע שיתופיות בתוך הפונקציונליות של הפרויקטים שהם בונים. אנו כבר רואים ניצנים ראשונים ליוזמות מקוריות כאלו, במתחמי פינוי בינוי שבהם בונים חללי עבודה משותפים ייעודיים לדיירי המתחם. הוספת פונקציונליות שיתופית בפרויקטים מעניקה ליזם בידול ויתרון תחרותי.

 

איך מיישמים יצירתיות גם בתחומי השירותים בענף הנדל"ן?

בפן השירותי, כדאי ללמוד ולנתח את הצרכים של הלקוחות של החברה, ולחשוב איך לתת מענה מקורים  לצרכים שלא קיבלו מענה באופן מסורתי עד כה.

לדוגמא, יזמים המתניעים פרויקטים גדולים, בהם נדרשת הסכמה של מאות בעלי דירות, נעזרים בסוציולגים שעושים מחקר שוק מקדים על אותו מתחם, מאפיינים סוציו – דמוגרפיים של בעלי הדירות, מזהים מובילי דעת קהל, מוקדי התנגדויות ועוד.

עם תחילת שלב הביצוע של פרויקטים גדולים, יזמים נעזרים בעובדים סוציאליים כדי להתמודד עם פינוי הדיירים, במיוחד בעלי קשיים מיוחדים (קשישים, בעלי מוגבלויות, משפחות מרובות ילדים ועוד), וכך לבצע את הפינוי בקלות, בסובלנות ורגישות. וליצור אוירה נכונה ואוהדת לתהליך הפינוי.

היצירתיות הזו, שמתבטאת בשילוב מומחים ממקצועות שלא ראינו בעבר בענף שלנו – סוציולוגים, עובדים סוציאלים ועוד – מאפשרת ליזמים להגיע יותר מהר ובקלות להסכמות עם הדיירים, אחר כך לבצע את הפיני באוירה נעימה ואוהדת ולכך לחזק את המוניטין הטוב של החברה גם בתהליך הפינוי והבניה, ולקב ערך כלכלי עסקי משמעותי.

 

כיצד ניתן ליישם חשיבה יצירתית בתחום האדריכלות?

היצירתיות היא לב העשייה האדריכלית, זה ברור. אך לכל משרד אדריכלים כדאי לחשוב יצירתית איך הוא נותן מענה טוב יותר לצורכי הלקוחות שלו. לפעמים, אפילו שינוי קטן, יכול לבדל אותו מהמתחרים, בזכות ערך מוסף חדש שהמשרד נותן ללקוחותיו.

לדוגמא, פגשתי משרד אדריכלים שלמד לבצע במהירות בדיקות היתכנות ראשוניות עבור היזמים.  היזמים קיבלו תוך כמה שעות נתונים לטובת החלטת Go/ No go בפרויקטים שלהם. ברור שהמהירות נותנת ללקוחות היזמים ערך מוסף משמעותי וכך נותנת למשרד האדריכלים יתרון תחרותי.