על ההבדל בין הוצאה להשקעה, או – תכנון השקעות עסקיות בחוכמה

בחייה של כל חברה נדרשות השקעות, במיוחד בתחילת דרכה. חשוב להבין את ההבדל בין הוצאה להשקעה ואיך לעשות נכון תכנון השקעות עסקיות כך שהן יישאו פירות ולא יתגלו כהוצאה מיותרת.

אתחיל בהמחשת ההבדל בין הוצאה להשקעה באמצעות בדיחה😃:
בחור שהגיע לגיל הלימודים האקדמיים פנה אל אביו וביקש את עזרתו במימון הלימודים.
האב השיב: אם אתה תעשה משהו עם הלימודים שלך לטובת הצלחה כלכלית ופיתוח קריירה, אז זו תהיה השקעה מוצלחת. אך אם הלימודים לא יניבו לך שום תועלת כלכלית בעתיד, אז… זו הוצאה.

ומכאן אנחנו לומדים גם על השקעה עסקית:
זו יכולה להיות במגוון תחומים: במכונות, ציוד, בעובדים, בתוכנות, או בשיווק, פרסום, בשכלול המכירות, ועוד ועוד.
החוכמה היא לבצע תכנון של ההשקעה מראש כך שסופו של דבר תניב פירות ולא תהפך להוצאה מיותרת.

חמשת הצעדים לתכנון נכון של השקעות עסקית:

1️⃣ כמה?

כדאי שתבדקו מה גובה ההשקעה הנדרשת ועל פני איזו תקופה. לדוגמא: אם מחליטים שרוצים להשקיע בקמפיינים דיגיטליים ליצירת לידים, מדובר בהשקעה חודשית מתמשכת. בהתאם, חשוב שתתכננו להשקעה מסגרת תקציב כולל רזרווה לבצ"מ.

2️⃣סקיילאביליות (scale-ability):

בחנו מה התוצאה של ההשקעה ועד כמה היא חיונית לכם. כל חברה מתחילה חייבת לבצע השקעות מינימליות ביצירת התשתית המתאימה. לדוגמא, קבלן חייב ציוד וכלי עבודה, אבל לא חייבים לרכוש את כל הציוד והכלים הכי משוכללים ביום הראשון, אפשר להתחיל עם הציוד הבסיסי ולהרחיב בהדרגה. גם בהשקעה בקמפיינים דיגיטליים אפשר להגדיל את תקציב המדיה בהדרגה. אם משקיעים בתוכנה, אפשר להתחיל מתוכנה פשוטה שמתאימה לצורכי החברה ולא מיד לרכוש את התוכנה המובילה, הגדולה ביותר.

3️⃣ סיכון/ סיכוי:

בחנו מה מידת הסיכוי להצליח, ומה התועלת שתשיגו בזכות ההשקעה. התועלות הרצויות הן בטווח מאד רחב, וברוב המקרים התוצאה שתרצו להשיג היא גידול בהכנסות החברה וברווח שלה.

בדקו גם מה הסיכון שתקבלו תוצאה חלקית. לדוגמא: אם תשקיעו בהוספת עובד, או איש מכירות, יש סיכון שהוא לא יעמוד בציפיות שלכם, ואתם תשקיעו בשכר שלו לחינם. יש גם סיכוי שהוא יגיע ליעדים שתצפו ממנו, אך הלמידה שלו תימשך יותר זמן מההערכה שלכם בתחילת הדרך. או שהוא בכלל לא יעמוד בציפיות שלנו וכך השקעתם בשכר של כמה חודשים לחינם.

כך גם בהשקעה בתוכנות, כדאי שתעריכו מראש מה הסיכוי שהן ייעלו לכם את העבודה, ומה הסיכון שהן יהיו "פיל לבן" שאף אחד מהעובדים ומהמנהלים לא משתמשים (כן, פגשתי מקרים עצובים של השקעות במיליוני שקלים בתוכנות שאף אחד מהעובדים לא היה מוכן להתשמש בהן…).

4️⃣ מימון:

איך תממנו את ההשקעה. לא כל השקעה יש לבצע מהון עצמי של החברה, יש השקעות שאחוז הסיכון בהן נמוך, או שסכום ההשקעה לא מאד גבוה, ואז באפשרותכם לקחת הלוואה למימון ההשקעה ולהחזירה בהדרגה, מתוך הגידול בהכנסות וברווח.

5️⃣ זמן ותשומת לב:

כדי שהשקעה כספית תניב פירות, עליכם ללוות אותה גם בהשקעת תשומת לב וזמן. לדוגמא, לחנוך את העובד החדש, להנחות את חברת הדיגיטל לגבי הציפיות שלכם ללידים ופניות, להטמיע תוכנה בחברה, להכניס ציוד חדש לתהליך הייצור ועוד. אם אין לכם זמן, אולי עדיף לדחות את מועד ההשקעה הכספית כדי שלא תהפוך להוצאה מיותר.

לסיכום, בחייה של כל חברה, החל מיומה הראשון, נדרש תכנון השקעות בטווח רחב של תחומים, כדי ליצור צמיחה בחברה.

חשוב להבין את ההבדל בין הוצאה להשקעה וללמוד לבצע תכנון השקעות עסקיות בתבונה. במקרים של השקעות גדולות ומשמעותיות כדאי שתעזרו בייעוץ מקצועי, למשל, בבחירת מנהל או עובדים מתאימים, או בהשקעה בבחירת תוכנה משמעותית, בעת השקת מהלכי שיווק דיגיטליים ועוד.